Kaip išvengti nenumatytų išlaidų nuomojantis automobilį? Automobilio paėmimas.



Pažintis su nauja šalimi dažniausiai prasideda nuo automobilio nuomos oro uoste. Tikiesi malonaus ir svetingo aptarnavimo, nori pasijusti laukiamas ir ypatingas, bet taip būna ne visuomet, ypač populiariuose oro uostuose, kur vietoje išskirtinio dėmesio tenka atstovėti eilėje, o automobilio nuoma panaši ne į mandagią paslaugą, o į kažkokį turistinį konvejerį.

Automobilio paėmimas

1 taisyklė. Nevėluok pasiimti automobilio
Kai turi patvirtintą užsakymą, regis, ko čia pergyventi dėl paėmimo laiko. Nuoma iš anksto apmokėta, tai ir automobilį galiu pasiimti kada tik šaus į galvą. Ši klaidinga nuostata jau ne vienam kainavo brangiai - liko ir be automobilio, ir be sumokėtų pinigų. Turi suprasti -  užsakydamas automobilį iš anksto, įsipareigoji (ne planuoji, o įsipareigoji) jį paimti užsakyme nurodytu laiku. +/- 1 valanda - tai maksimali paklaida, kurią gali sau leisti. Yra kompanijų, kurių užsakymų valdymo sistema automatiškai atšaukia užsakymą, jei klientas pavėlavo daugiau kaip 59 min. Tai vadinama "no show" - nepasirodei ir tave išbraukė iš laukiančiųjų sąrašo. Po to mojuok nemojavęs vaučeriu - jis bevertis, tavo užsakymas nebeegzistuoja. Nori, mokėk iš naujo pilną kainą ir imk galbūt netgi tą patį savo automobilį, kurį jau pražiopsojai.

O ką daryti, jei vėluoja lėktuvas? Pirmiausia (ir štai kodėl tai taip svarbu), užsakydamas automobilį visuomet nurodyk teisingą savo skrydžio numerį. Nesvarbu, kada atvyksti - anksti ryte ar vėlai naktį - užsakyme nurodytas skrydžio numeris gali išgelbėti visą tavo kelionę. Nuomos kompanijos, turėdamos informaciją apie kliento skrydį, yra įpareigotos jo sulaukti, kai lėktuvas vėluoja. Nėra skrydžio informacijos - nėra įsipareigojimų. Ir dar, jei matai, kad neišvengiamai vėluoji, nepasikliauk kitų gera valia (jos nėra), skambink į nuomos kompaniją (telefoną rasi vaučeryje) ir pranešk, kada planuoji pasirodyti.

2 taisyklė. Išsiaiškink, už ką moki
Išankstinis užsakymas -  tai tik ketinimas nuomotis automobilį - nuomos kompanija žino apie tave, tavęs laukia sutartu laiku ir turi paruošusi tau automobilį, o tu, savo ruožtu, tai žinai ir esi ramus, kad viskas suderinta ir apmokėta. Tačiau suprask - pati nuoma vyksta būtent dabar. Ne namie prie kompiuterio, o čia - nuomos punkte. Čia ir dabar yra sudaroma automobilio nuomos sutartis, čia ir dabar pasirašai už savo įsipareigojimus nuomos kompanijai. Čia ir dabar yra tas momentas, kai negali krapštyti nosies, o turi sukaupti paskutines po skrydžio likusias jėgas ir  aiškiai suprasti, ką sako nuomos agentas, jau nekalbant apie tai, ką jis rašo į nuomos sutartį, kurią tu tuoj tuoj pasirašysi. Būdamas namie, į užsakymą jau įtraukei tai, kas tau reikalinga. Dabar nuomos agento pasirodymas - jis į nuomos sutartį bando įrašyti tai, kas svarbu jam - kuo daugiau papildomų paslaugų. Kaip taisyklė, jos visai nereikalingos tau, bet kainuoja pinigus. Štai kodėl nuomos punktas - ne vieta atsipalaiduoti ir aklai perleisti vadžias besišypsančiam (nors ne visuomet) nuomos agentui.

Prieš pasirašant sutartį būtina peržvelgti automobilio nuomos sąmatą. Jei joje ko nors nesupranti, turi klausinėti tol, kol taps 100% aišku, o ne "daugmaž supratau": kokia pinigų suma bus šaldoma kortelėje dabar, kokia pinigų suma bus nuskaičiuota nuomos gale ir, svarbiausia, už ką. Parašas ant nuomos sutarties reiškia viena - "su viskuo čia sutinku ir į bet kokias mano vėlesnes pretenzijas dėl čia aptartų dalykų nekreipkite dėmesio".

Štai dažniausiai pasitaikančios paslaugos, kurių klientai nenori, bet, praradę budrumą, vistiek nusiperka:
  • pilnas draudimo paketas - brangus papildomas draudimas, kurį siūlo visos nuomos kompanijos, o kai kurios - ypač įkyriai, nors daugelis klientų jau turi savo kompensuojamąjį frančizės draudimą;
  • pagerinta pagalba kelyje - paslauga dažnai parduodama kartu su papildomu draudimu. Bazinė pagalba kelyje - sulūžus automobiliui - šiaip jau yra įskaičiuota į nuomos kainą. O ši papildoma paslauga suteikia galimybę kviestis nemokamą pagalbą nuleidus ratui, nežinant kaip atidaryti kuro baką ar pametus raktelius. Dalykas gal ir geras, bet ar vertas papildomų pinigų, nuspręsti turi kiekvienas atskirai;
  • geresnis automobilis - upgrade'as - nors tokio visai nereikia, o kai nuomos kompanija neturi užsakyto dydžio automobilio, šis turi būti suteiktas nemokamai;
  • GPS navigatorius - dažniausiai jau įmontuotas automobilyje. Jei turi savo navigatorių, ar nenori už jį papildomai mokėti, turi teisę jo atsisakyti - tegul duoda automobilį be navigacinės sistemos. Kaip taisyklė, atsisakius, paliekamas tas pats automobilis, mokestis už navigaciją išbraukiamas iš sutarties, ir naudojiesi įmontuotu GPS nemokamai;
  • kuras - laikykis užsakyto varianto ir nesutik jo keisti. Jei užsisakei kuro politiką "paimamas pilnas - grąžinamas pilnas", jos ir laikykis, t.y. automobilį grąžink pilnu baku. Net jei siūlys grąžinti automobilį neužpylus kuro, vistiek grąžink pilnu baku. Pvz., Budget kompanija visuomet įtraukia "fuel up front" paslaugą. Ji nėra bloga, tiesiog grąžinus pilną baką kuro, pinigai sugrįžta, bet jei grąžinsi mažiau kuro, kad ir 2/3 bako, už jį pinigų nebeatgausi.
3 taisyklė. Neskubėk išvažiuoti
Kai sutartis pasirašyta ir automobilio rakteliai jau rankoje, taip ir nekantru sėsti už vairo ir kuo greičiau dingti. Būtų labai neprotinga... Automobilį privalu neskubant ir nuodugniai apžiūrėti prieš išriedant iš aikštelės. Nuomos sutartyje jau yra sužymėti apgadinimai, apie kuriuos žino nuomos kompanija. Įsitikink, kad automobilis neturi nepažymėtų apgadinimų. Atkreipk ypatingą dėmesį į stiklus, veidrodžius, ratlankius bei automobilio vidų - sėdynes, plastmasines interjero dalis. Patikrink, ar kuro daviklis rodo pilną baką. Jei randi nauja apgadinimą ar nepilną baką, nepatingėk sugrįžti į nuomos punktą ir pareikalauti, kad viskas būtų sužymėta sutartyje. Kitaip esi pasmerktas nuomos gale už tai susimokėti.

Būtina ne tik apžiūrėti išorę, bet ir patikrinti ar veikia pagrindinės automobilio funkcijos - žibintai, posūkio lemputės, valytuvai, ar yra skysčio langams, ar veikia pakrovimo lizdai (jų prireiks navigacijai), ar yra atsarginis ratas ir įrankiai jam pakeisti. Tikėtina, kad tai modelis, už kurio vairo teks sėstis pirmą kartą, todėl neprošal susipažinti kas yra kur. Ir tik tuomet verta susikrauti daiktus ir išvažiuoti.

Nuomojami, žinoma, nauji automobiliai, bet jie ir drengiami neprastai - eina per rankas, juos vairuoja įvairią patirtį turintys žmonės. Neturėtų taip būti, tačiau pasitaiko automobilių su techniniais defektais. Jei tokį defektą pastebėjai nuvažiavęs vos kelis kilometrus, negadink sau atostogų ir dabar pat grįžk pasikeisti automobilį. Nuomos kompanija privalo suteikti techniškai tvarkingą automobilį, taigi naudokis šia privilegija.

Viso labo trys paprastos taisyklės šiame etape. Laikykis jų ir tavo kortelė bus saugi. Kitame straipsnyje aptarsiu, ko turėtum vengti naudodamasis išsinuomotu automobiliu, jei nenori išvysti nepageidautinų įrašų savo banko išrašuose. šį tinklaraštį ir nepraleisk nė vienos naujos publikacijos - jos padės tau taupyti.

Taip pat skaityk: Kaip išvengti nenumatytų išlaidų nuomojantis automobilį? Užsakymas.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ar galima išsinuomoti automobilį neturint kreditinės kortelės?

Kokia mokėjimo kortelė tinka automobilio nuomai?

Ką reikia žinoti apie automobilio nuomą Italijoje?