Kaip išvengti nenumatytų išlaidų nuomojantis automobilį? Užsakymas.



Suplanuota kelionė išsinuomotu automobiliu? Puiku! Liko pasirūpinti, kad išlaidos automobilio nuomai nesurytų viso kelionės biudžeto. Norint išvengti neplanuotų sąnaudų, reikia laikytis keleto svarbių taisyklių...

Automobilio nuomos užsakymas

1 taisyklė. Automobilį užsisakyk iš anksto.
Tai, žinoma, geriausia daryti internetu per InstantCars.eu svetainę. Skamba kaip reklama? Nė velnio! Visi geri pasiūlymai skamba kaip reklama... Na gerai, taip - tai mano svetainės reklama, bet negaliu nieko padaryti, ji - geriausia vieta rezervuotis automobilį kelionei. Jeigu naudojiesi kitomis svetainėmis - manęs dėl to nekaltink.

Taigi, grįžkime prie esmės - kodėl automobilį reikia užsisakyti iš anksto?
Pirmiausia - tai garantija, kad automobilis tavęs lauks ir jo nuomos kaina bus tokia, kaip sutarta. Užbėgdamas verksniams už akių, pasakysiu - kalbu apie nuomos kainą be priedų, ir ji yra 100% garantuojama, užsisakant automobilį internetu. Priedus aptarsiu vėliau.
Antra - nuomos kaina internete visuomet bus žymiai mažesnė už tą, kurią sužinosi vietoje, jei neturėsi išankstinio užsakymo. Perspėju - skirtumas gali šokiruoti!
Trečia - automobilio nuomos užsakymas internetu yra protingo kelionės planavimo dalis. Neatsistodamas nuo sofos gali palyginti daugybės nuomos kompanijų kainas, jų papildomų paslaugų įkainius, nuomos sąlygas. Pasitarti su manimi, galų gale... Dabar įsivaizduok save oro uoste: nugarą sveria kuprinė, rankose - po lagaminą, pašonėje niurzgantis sutuoktinis (ar sutuoktinė) ir aplink zujantys nenuoramos vaikai. Lakstai tarp nuomos kompanijų, stumdaisi su žmonėmis, stovinčiais prie jų eilėse,  ir ieškai geriausio pasiūlymo... Kokia tikimybė, kad tokį apskritai gausi? Siurrealus vaizdelis!

Mano galva, neužsisakyti automobilio iš anksto - tiesiog, neatsakingas pinigų švaistymas.

2 taisyklė Mažiausia kaina - ne visuomet geriausias pasiūlymas.
Automobilių nuomos kompanijas skirstau į 'nuomos kompanijas' ir 'pigių nuomų kompanijas'. Pirmosios, kaip ir reikėtų tikėtis, pagrindines pajamas gauna iš automobilių nuomos, antrosios - iš papildomo draudimo, kuro mokesčių, ridos apmokestinimo, automobilio pagerinimo ir visokių kitokių priemokų, bet tik ne iš pačios nuomos. Kaip gi kitaip jiems pragyventi, automobilius dalinant pusvelčiu. O žmonėms patinka juos pusvelčiu gauti. Tačiau bazinė kaina už nuomą - tai tik ledkalnio viršūnė, ir kuo ji mažesnė, tuo pats ledkalnis po vandeniu grėsmingesnis.

Renkantis automobilį nuomai būtina atsižvelgti į šiuos 'povandeninius' aspektus:
  • ar perdrausi frančizę? Jei taip, turėsi pasirinkti tarp nuomos kompanijos pilno draudimo paketo (kosminė kaina, tačiau mažai galvos skausmo) ir kompensuojamojo frančizės draudimo (maža kaina, bet tikras psichologinis išbandymas, imant automobilį 'pigių nuomų kompanijoje');
  • ar nėra papildomo kuro mokesčio? Rinkis kuro politiką pilnas-pilnas, kad tokio mokesčio išvengtum;
  • ar nėra ribojama rida? Jei ribojama, kiek kilometrų gali pravažiuoti per dieną ir ar neplanuoji pravažiuoti daugiau, o jei planuoji - kiek kainuos viršyti kilometrai? Vėlgi, rinkis neribojamą kilometražą, kad išvengtum ridos mokesčių, tačiau, kaip taisyklė, tokie pasiūlymai yra brangesni;
  • ar bus antras vairuotojas? Tai kainuos papildomai;
  • ar planuoji keliauti po kelias šalis? Daugelyje nuomos kompanijų reikės susimokėti už leidimą išvykti iš šalies;
  • ar grąžinsi automobilį ten, kur jį paėmei? Grąžinimas kitame mieste tikrai kainuos papildomai, jau nekalbant apie grąžinimą kitoje šalyje;
  • ar automobilį pasiimsi darbo laiku? Jei ne - teks primokėti.
  • gal nuomoji automobilį žiemą? Įsitikink, ar žieminės padangos arba sniego grandinės įskaičiuotos į pateiktą nuomos kainą;
  • turi vaikų? Nė viena kompanija vaikiškų kėdučių dykai nedalina;
  • ar reikalinga navigacinė sistema, slidžių laikiklis, stogo bagažinė? Nieko negausi nemokamai;
  • galų gale, ar esi pakankamai subrendęs? 18-24 metų vairuotojai jau, praktiškai, visur turi mokėti jauno vairuotojo mokestį.
Nežinau kaip tu, bet aš linkęs visus tuos aspektus pasverti iš anksto ir galutinę kainą susidėlioti dar sėdėdamas namie, o ne nuomos punkte, pritariamai linksėdamas agentui, kol jis perša nereikalingus dalykus ir su pašaipia šypsenėle tuština mano kreditinės kortelės sąskaitą.
3 taisyklė. Skaityk nuomos sąlygas.
Net jei tau tai ne pirma nuoma, dėl Dievo meilės, prieš užsisakant automobilį, atsidaryk ir perskaityk jo nuomos sąlygas... Gavai užsakymo patvirtinimo laišką? Perskaityk jį nuo A iki Z. Jei automobilis bus užsakytas per InstantCars.eu, patvirtinimo laišką gausi ir nuo manęs. Jis prasidės šiais žodžiais: "Laikas, kurį skirsite perskaityti žemiau pateiktą informaciją, gali Jums su kaupu atsipirkti". Ir aš nejuokauju. Tai, po velnių, labai svarbu! Buvo žmonių, kurie perskaitę mano laišką, užsakymą atšaukė, nes suprato, kad suklydo, ir taip neprarado pinigų. Buvo žmonių, kuriems, perskaičius laišką, kilo papildomų klausimų, o gavę į juos atsakymus, išvengė rimtų nesusipratimų, ir taip sutaupė. Automobilio nuoma - ne viešbutis. Jo rezervavimas reikalauja daugiau laiko, žinių, patirties, kantrybės ir, galbūt, pagalbos.

šį tinklaraštį ir jau kitoje publikacijoje sužinok, kaip išvengti nepageidaujamų išlaidų, pasiimant automobilį nuomos punkte.

Komentarai

Edvinas sakė…
reikia skambinti į auto nuomą ir klausti kaip pas juos yra, papasakoti jūsų konkrečią situaciją. susisiekit su myavis.lt

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ar galima išsinuomoti automobilį neturint kreditinės kortelės?

Kokia mokėjimo kortelė tinka automobilio nuomai?

Ką reikia žinoti apie automobilio nuomą Italijoje?