Kokia mokėjimo kortelė tinka automobilio nuomai?


Straipsnyje Ar galima išsinuomoti automobilį neturint kreditinės kortelės? rašiau apie reikalavimą, kad nuomos metu vairuotojas privalo turėti savo kreditinę kortelę, nes tik tuomet brokeris gali garantuoti sklandžią nuomą bet kurioje kompanijoje. Kitu atveju klientas rizikuoja negauti automobilio ir prarasti jau sumokėtus už nuomą pinigus. Formuluotė lyg ir aiški, tačiau daugeliui kyla klausimas - kokia yra ta kreditinė kortelė ir ar mokėjimo kortelė, kurią turiu aš, yra kreditinė?

Žemiau pateiksiu ir aptarsiu kelis Lietuvoje išduodamų mokėjimo kortelių pavyzdžius:

1) Visa Electron, Maestro (tame tarpe ir Maestro Business) - tai debetinės elektroninės kortelės. Jos yra pats paprasčiausias grynųjų pakaitalas ir yra išduodamos visiems, kas tik nenori teptis rankų į grynus pinigus.



Bruožai: įspausti skaičiai, užrašas Electronic use only. Apskritai, jei Jūsų kortelė (kokia ji bebūtų - Visa ar MasterCard, net ir kreditinė), turi tokį užrašą, ji priskiriama prie elektroninių kortelių.
Tinkamumas automobilių nuomai: kategoriškai netinka.

2) Visa Virtuon - tai virtuali kortelė, skirta apsipirkimams internetu ir niekam daugiau ji netinka.



Bruožai: įspausti skaičiai, užrašas For internet use only.
Tinkamumas automobilių nuomai: kategoriškai netinka.

3) Visa Debit, Debit MasterCard - tai klasikinės debetinės kortelės.



Bruožai: iškilūs skaičiai, užrašas Debit.
Tinkamumas automobilių nuomai: priima tik kai kurios nuomos kompanijos, todėl bendrąja prasme - automobilių nuomai netinka.

4) Debetinės Visa Classic, MasterCard Business - tai klasikinės debetinės kortelės.



Bruožai: iškilūs skaičiai, išoriškai niekuo nesiskiria nuo kreditinių kortelių. Atpažįstamos kaip debetinės tik tuomet, jei tai nurodo nuskaitymo aparatas.
Tinkamumas automobilių nuomai: priima tik kai kurios nuomos kompanijos, todėl bendrąja prasme - automobilių nuomai netinka.

5) Visa, MasterCard, American Express (su kredito limitu) - tai kreditinės kortelės.



Bruožai: iškilūs skaičiai, banko suteiktas kredito limitas (nesvarbu koks), ūkiškai šnekant, galima pirkti į minusą.
Tinkamumas automobilių nuomai: tinka. American Express priima visos tarptautinės, tačiau ne visos vietinės nuomos kompanijos.

Dažnai manęs klausia, ar tinka kreditinė kortelė be kredito limito? Atleiskite, bet kokia ji kreditinė, jei nėra kredito? Taip, tikrai yra tokia kategorija - prepaid credit cards, ale papildytos kreditinės kortelės -  tačiau ji visur įtraukta į nepriimamų sąrašą. Nors praktika rodo, kad kai kurios nuomos kompanijos tokių kortelių nesibaido, visgi negalite būti 100% garantuoti, kad ji tiks visur. 

Jei jau visai susipainiojote taip ir nesupratę, kreditinė Jūsų kortelė ar ne, atsakykite sau štai į tokį klausimą: kai toje kortelėje balansas yra 0,00 EUR, ar pasinaudoję ja vis dar galite nuspirikti bakaną duonos? Jei taip, vadinasi bankas Jums yra suteikęs kreditą (nuo čia ir pavadinimas - kreditinė kortelė), jei ne - labai gaila, Jūsų kortelė yra debetinė ir yra didelė tikimybė, kad nuomojantis automobilį su ja turėsite problemų.


Ir pabaigai, apie įmonės kreditines korteles. Jos tinka nuomojantis automobilį, tačiau kortelė turi būti išduota asmens, kuris pasiima automobilį (vairuotojo) vardu. Kitaip tariant, įmonės buhalteris negaus automobilio, jei pateiks ne savo, o direktoriaus vardu išduotą įmonės kortelę.

Na, o bet kokios kortelės, kuriose nėra nurodyta kortelės turėtojo pavardė, be jokios abejonės šiam reikalui taip pat netiks.

Taigi, jei jau susiruošėte nuomotis automobilį, pasirūpinkite įsigyti normalią kreditinę kortelę su bent jau minimaliu kredito limitu. Kitu atveju, supraskite, kad rizikuojate susidurti su neprognozuojamomis problemomis ir dėl to galėsite kaltinti tik save.

Komentarai

Daiva sakė…
Nuomojantis automobilį internetu, normalu kad,apmokejant yra klausiama įvesti kreditinės kortelės saugos kodą kuris yra trijų skaičių...?
Unknown sakė…
Jei vairuotojas vyras, o kortelės žmonos vardu? Ar tinkama?
Jei ne tik turite žmonos kortelę, bet dar ir ji pati stovi šalia, tai Jūsų šansas gauti automobilį šokteli nuo 0 iki maždaug 1%. Turbūt tiek nuomos kompanijų tai toleruoja, ir nors tai nėra priimtina automobilių nuomos versle, visgi kaip ir visur, pasitaiko išimčių.

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ar galima išsinuomoti automobilį neturint kreditinės kortelės?

Ką reikia žinoti apie automobilio nuomą Italijoje?