Kas yra 'upgrade' ir ar tau to reikia?


Iki šiol nerandu vieno žodžio, tiksliai apibūdinančio terminą upgrade automobilių nuomoje. Jis reiškia brangesnio, nei užsakytas, automobilio suteikimą klientui. Ūkiškai šnekant, jei užsisakei VW Polo ar pan., o nuomos punkte gavai VW Passat - tai ir yra upgrade  arba kitaip - geresnio automobilio suteikimas. Nors iš pažiūros šis terminas skamba patraukliai, mano galva - tai akivaizdus manipuliavimas arba kliento neišmanymu ir naivumu, arba jo godumu. Ir štai kodėl - kuomet internetu renkiesi automobilį nuomai, įvertini šiuos faktorius: keleivių skaičių, bagažo dydį, poreikį komfortui bei nuomos kainą, kas ir nulemia galutinį mašinos kelionei pasirinkimą. Čia ir yra visa  išankstinio užsakymo magija - išsirenki tai, kas tau optimaliausia. Automobilis nei per didelis, nei per mažas. Kaina nei per didelė, nei per maža. Būtent tai, ko reikia. O tada atvyksti į nuomos punktą...

Ką privalai žinoti, kai nuomos punkte tau siūlomas geresnis automobilis?
  • Geresnis automobilis siūlomas ne tam, kad tau būtų patogiau, o tam, kad už jį primokėtum papildomai. Paprastai šnekant - tai užslėptas pasikėsinimas į tavo piniginę, ir privalai laiku tai pastebėti. 
  • Priemoka už geresnį automobilį, siūlomą vietoje, visuomet bus didesnė, nei ta, kurią sumokėtum rinkdamasis tokį pat automobilį internetu. Taigi, klausimas - jei tu nesirinkai tokio automobilio internetu (dažniausiai dėl kainos), kodėl tau turi kilti noras už jį mokėti nuomos punkte?
  • Jei jau išsprūdo ir paklausei, kiek kainuos automobilio pagerinimas, įsiklausyk - tau bus pasakyta kaina parai, o ne visam nuomos laikotarpiui. Taigi, tai - ne galutinė kaina, kurią teks mokėti. Nepamiršk padauginti pasakytos sumos iš dienų skaičiaus, o kartais dar ir pridėti mokesčius, apie kurių dydį tu neturi jokio supratimo (pvz. oro uosto mokestį).
  • Pats svarbiausias punktas. Dažnai geresnis automobilis yra siūlomas, kai nuomos kompanija neturi užsakytos kategorijos automobilio. Tai normalu ir įprasta, bet štai ką privalai žinoti tu -  tokiu atveju šis geresnis automobilis tau priklauso NEMOKAMAI. Tačiau jei to nežinai ir sutinki mokėti - tai jau yra sandėris, kurio vėliau nebeatšauksi ir pinigų nesusigrąžinsi. Tavo parašas nuomos sutartyje, kurios sąmatoje yra įtrauktas punktas UPGRADE - tai tavo sutikimas už jį mokėti. Būtent tokio sutikimo ir siekia nuomos kompanija nenorėdama dykai duoti brangesnio automobilio. Ar tai apgaulė? Greičiausiai. Tačiau juridiniu požiūriu - viskas švaru. 
Štai mano patarimas: automobilį išsirinkai internetu ir čia nebesiblaškyk.  Jei neplanuoji permokėti, tavo atsakymas visuomet turi būti NE, kai siūlomas geresnis, erdvesnis, didesnis, prabangesnis, gražesnis ar dar koks nors tik ne toks, kokį užsakei, automobilis. Ir jei nuomos kompanija tokio neturi, tai ne tavo problema, jie privalo tau duoti brangesnį automobilį nemokamai.

Nesvarbu, koks kelionės nuovargis tave slegia, ar kaip greitai norėtum sutvarkyti nuomos dokumentus, ar kaip prastai kalbi angliškai, ar kaip prastai angliškai kalba nuomos agentas, ar kokia ilga eilė stovi už tavęs (na, supratai - neieškok pasiteisinimų), nepasiduok spaudimui ir neskubėk, visuomet perklausk dar kartą, jei ko nesupranti, skaityk, kas parašyta nuomos sutartyje (skaičiai visose kalbose  vienodi) ir nepasirašinėk sutarties, kol dėl apmokėjimo tau nėra viskas aišku. O ypač susirūpink, jei tarp įkainių pamatysi stebuklingą žodį upgrade.


Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ar galima išsinuomoti automobilį neturint kreditinės kortelės?

Kokia mokėjimo kortelė tinka automobilio nuomai?

Ką reikia žinoti apie automobilio nuomą Italijoje?