Automobilio nuomos sutartis - kas tai?



Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, jog automobilio nuomos sutarties pasirašymas yra tiesiog formalumas, kurį reikia atlikti, norint pasinaudoti paslauga. Visgi, šis dokumentas tampa labai reikšmingu sprendžiant bet kokius ginčus, iškylančius tarp kliento ir nuomos kompanijos. Apie nuomos sutartį reikia žinoti keletą dalykų:

1. Ji yra tipinė. Tai reiškia, kad nuomos agentas, su kuriuo bendrausite nuomos metu, nėra įgaliotas jos vienaip ar kitaip keisti ar koreguoti. Taigi, atėjus pasiimti automobilio, Jums lieka tik arba su sutarties sąlygomis sutikti, arba ne. Pirmu atveju gausite automobilį, antru - ne. Nebent Jūs turite marias laiko, esate liguistas derybininkas arba nuoširdžiai tikite, kad vieno ar kito punkto pakeitimas įtakos Jūsų gyvenimą per tas kelias nuomos dienas.

2. Sutarties esmė tokia - nuomos kompanija duoda nuomininkui tvarkingą, apdraustą automobilį ir atsiriboja nuo visų galimų nesklandumų nuomos metu. Savo ruožtu, nuomininkas prisiima atsakomybę už viską, kas dėl jo veiklos ar neveiklumo nutiks automobiliui nuomos metu. Pvz.: pakliuvote į avariją - turite žinoti, kaip elgtis, kad įvykis būtų draudiminis (t.y. draudimo kompanija neatsisakytų kompensuoti žalos), antraip pagal sutartį nuostolius turėsite padengti Jūs; palikote daiktus automobilyje ir jie dingo - nekaltinkite nuomos kompanijos; nesusimokėjote už parkavimą miesto centre - nesitikėkite, kad už Jus tai padarys nuomos kompanija, vėliau teks sumokėti daug brangiau ir t.t. Taigi, nuomos sutartis apibrėžia, ką nuomininkas (t.y. Jūs) gali daryti, ko negali daryti ir ką privalo daryti vienu ar kitu atveju.

3. Nuomos sutartis susideda iš dviejų dalių - bendrų nuomos sąlygų ir konkrečios nuomos duomenų. Pastarojoje dalyje yra apibrėžti automobilio paėmimo ir gražinimo vieta ir laikas, nuomininko asmeniniai ir jo kreditinės kortelės duomenys, užstatas, automobilio duomenys (modelis, valst. numeriai, rida, kuro bako pripildymas). Svarbiausia, kad pasirašydami, patvirtinate, jog perskaitėte ir sutinkate su bendromis nuomos sutarties sąlygomis. Kai kurios nuomos kompanijos vienoje sutartyje reikalauja pasirašyti keletą kartų. Atsisakote vairuotojo ir keleivių draudimo (PAI) - parašas, atsisakote super draudimo (draudimo su nuline frančize arba super CDW) - parašas, sutinkate, kad nuo sutartyje nurodytos kortelės bus nuskaičiuotas nuomos mokestis, o avarijos atveju - draudiminė frančizė ir, jei prireiks, - draudimo nedengiama žalos dalis - parašas ir t.t.


Štai Jums ir dilema: kaip reikėtų elgtis, kai automobilio nuomos sutartį pamatai tik pasiimdamas automobilį ir nebėra laiko į ją gilintis, negali jos keisti, ir esi priverstas priimti ją tokią, kokia yra?

Patarimas 1: naudokitės žinomomis ir patikimomis nuomos kompanijomis, apie kurias Jums teko girdėti teigiamų atsiliepimų arba kurias Jums rekomendavo draugai ar pažįstami, jau kartą jomis pasinaudoję ir neturėję problemų, o dar geriau, jei problemų pasitaikė, bet jos buvo korektiškai išspręstos. Paprastai, tokios kompanijos turi sutartis, kuriose yra paisomos vartotojo teises. Kitas būdas - užsisakyti automobilį per automobilių nuomos brokerį. Brokeriai dirba tik su patikimais ir patikrintais partneriais - tokiu būdu tikrai išvengsite šarlatanų.

Patarimas 2: Užsisakydami automobilį internetu, atidžiai perskaitykite bendrąsias nuomos sąlygas. Tiesą pasakius, jose sudėta 90% informacijos, pateikiamos sutartyje. Namie, be jokio streso prie kompiuterio gurkšnodami kavą galite įsisgilinti į daugelį svarbių niuansų. Tereikia atidžiai perskaityti bendrąsias nuomos sąlygas.

Patarimas 3: nuomos metu paklauskite nuomos agento, kokie yra pagrindiniai dalykai, nurodyti sutartyje, kuriuos Jums būtina žinoti. Tokiu būdu, Jums bus žodžiu paaiškinti pagrindiniai sutarties punktai. Ypač rekomenduotina tai padaryti, jei sutartis surašyta Jums nesuprantama kalba, pvz.: vien tik ispaniškai (o tai - pasitaiko).

Patarimas 4: atsiradus kelioms laisvoms minutėms kelionės metu, skirkite jas sutarčiai perskaityti.

Na, ir 5: jei norite visus aplinkinius (nuomos agentą, eilėje už Jūsų stovinčius kitus klientus, savo bendrakeleivius ir pan.) užknisti, perskaitykite visą sutartį prieš ją pasirašydamas. Jūs tokią teisę turite.


Komentarai

Karilė sakė…
ačiū, naudingas straipsnis. mes mėgstam kai nusiperkam auto dar ir automobilio rėmelį pasikeisti numeriui, kad jau daugiau naujumo ir gražumo būtų

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ar galima išsinuomoti automobilį neturint kreditinės kortelės?

Kokia mokėjimo kortelė tinka automobilio nuomai?

Ką reikia žinoti apie automobilio nuomą Italijoje?