Ar pigūs automobilių nuomos pasiūlymai yra visuomet patrauklūs?

Foto © Jonathan Brodsky
Kaip civilinėje aviacijoje išpopuliarėjo pigių skrydžių bendrovės, tokios kaip Ryanair, Wizz Air ar EasyJet, automobilių nuomos rinkoje pastaruoju metu pridygo "pigių nuomų" kompanijų. Įdomiausia, kad daugelis jų - ne novatoriškos naujokės, o rinkos gigantų sukurtos antrinės bendrovės, nuomojančios tuos pačius savo automobilius tik už daug mažesnę kainą. Taip atsirado Interrent - pigi Europcar atšaka, Firefly - Hertz vaikas, Avis bando tokią etiketę užklijuoti ant savo Budget prekinio ženklo. Neatsilieka ir gerą reputaciją turinčios vietinės kompanijos, kaip pvz., Portugalijoje - Guerin ir jos "piguška" Drive4Less. Be jau išvardintų yra ir grynai pigią nuomą siūlančių kompanijų, kurios labiau paplitusios pietų Europoje - Ispanijoje, Italijoje. Ikoninis pavyzdys - Goldcar.

Visi mes norime mokėti mažiau - tai natūralu. Jei pirkdami lėktuvo bilietą susitaikome, kad skrisime be draudimo, sėdėsime šalia visą skrydį kriokiančio vaiko, o visa mūsų manta tilps į "cabin bag" dydžio lagaminą, tuo tarpu užsisakydami automobilio nuomą savaitei už 25 EUR (pvz., dabar, spalio 1-8 dienomis, tiek kainuoja mini klasės automobilis Barselonos oro uoste, kompanijoje Firefly) tikimės gauti naują automobilį, pilną draudimo paketą, minimalų užstatą, o dar geriau, kad užstato nebūtų visai, ir neprošal būtų dar nemokamas papildomas vairuotojas. Nusileiskime ant žemės - juk ne už tokią kainą! Ten pat, tuo pačiu metu, toks pat automobilis kompanijoje Sixt kainuoja 131 EUR, o Europcar - 175 EUR. Koks gi skirtumas?

"Pigių nuomų" kompanijos daugiau uždirba iš papildomai parduodamų paslaugų nei iš pačios nuomos:
1) Jau minėto Firefly automobilio draudiminė išskaita, t.y. kliento atsakomybė, yra 1000 EUR. Nenorite pirkti papildomo draudimo - turėkite kortelėje tiek pinigų užstatui. Norite mažesnio užstato - pirkite papildomą draudimą, jo kaina savaitei - apie 152 EUR.
2) Šioje kompanijoje garantuotai permokėsite maždaug 30 EUR už kurą, nes tiek kainuoja jų "pinigų už nepanaudotą kurą grąžinimo" paslauga. Ir ji nėra pasirenkama - tai privalomas mokestis. Jau nekalbant, kad nuomos pradžioje turėsite iš karto nusipirkti visą baką kuro. Tokia štai Firefly kuro politika Ispanijoje.
3) Na, čia jau smulkmena - dar kokie 4 EUR už sutarties sudarymą. Jie taip pat nėra įskaičiuoti į nuomos kainą, reikia susimokėti atskirai.

Taigi, užsisakote paslaugą už 25 EUR, o rezultate sumokate už ją 211 EUR! Arba 59 EUR + užmarinuojate pusei mėnesio dar 1000 EUR užstatui. Ne tokia jau ir pigi ta "pigi nuoma". Džiaukitės, kad šiuo atveju nors rida neribojama. Ridos ribojimas - tai dar vienas pigių kompanijų arkliukas, pvz., Budget Vokietijoje arba Drive4Less Portugalijoje. Pasirinkus pigų variantą, būtina pasidomėti draudimo, kuro ir leidžiamo pravažiuoti kilometražo sąlygomis.

Mano patarimas - nebūkite naivūs, šiame pasaulyje nėra nemokamo sūrio, o jei tokį radote, netoliese ieškokite ir pelėkautų.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ar galima išsinuomoti automobilį neturint kreditinės kortelės?

Kokia mokėjimo kortelė tinka automobilio nuomai?

Ką reikia žinoti apie automobilio nuomą Italijoje?