Ar galioja kompensuojamasis frančizės draudimas Italijoje?

Ar galioja kompensuojamasis frančizės draudimas Italijoje?

Vasario pradžioje telefonu kalbėjau su nepatenkintu klientu. Liūdna, žinoma, tačiau teko išklausyti pretenzijų dėl frančizės draudimo. Automobilį kartu su papildomu kompensuojamuoju Allianz (dabar Axa Assistance - pataisa 2017-04-13) frančizės draudimu jis užsisakė per Cartrawler rezervavimo sistemą mano svetainėje InstantCars.eu. Jam tai buvo jau antras kartas (pirmas - nuomos kompanijoje Firefly, šitas - Goldcar'e), kuomet, turėdamas Allianz frančizės draudimą, nuvykęs į vietą jis buvo priverstas vėl pirkti papildomą nuomotojo siūlomą draudimą, kuris, iš esmės, dubliuoja jau turimą, o svarbiausia, kainuoja nemenkus pinigus.

Klientas skundėsi, kad tiek vieną, tiek kitą kartą nuomos agentas jam teigė jog Allianz kompensuojamasis frančizės draudimas pas juos negalioja, ir jei jis nenorįs rizikuoti draudimine išskaita (pas Firefly ji - 1510 , Goldcar'e - 1200 ), tuomet turįs nusipirkti papildomą draudimą pas juos. Žmogus tvirtino, pinigų užstatui turėjęs pakankamai (Goldcar'as šaldo apie €1300), tačiau norėjo būti tikras, kad jo atsakomybė tikrai bus apdrausta. Pabūgęs nuomos agento gąsdinimų, draudimą nusipirko, sumokėdamas už jį kelis kartus daugiau, nei kainavo pati nuoma. Kaip tai galėjo nutikti? Ar tikrai Allianz kompensuojamasis frančizės draudimas negalioja Italijoje?

Išrašas iš Allianz frančizės draudimo sąlygų:
"(...)3 straipsnis.    Draudimo galiojimas
3.1. Draudimo polisas galioja tik tada, kai yra paimamas prieš „Car Trawler“ užsakymo pradžios datą. /* t.y., draudimą turite nusipirkti dar neprasidėjus nuomai (atleiskite olandams už jų nerišlų vertimą į lietuvių kalbą) */
3.2. Draudimo polisas galioja tik tada, kai yra paimamas visam automobilio nuomos laikotarpiui, nurodytam automobilio nuomos sutartyje. /* t.y., negalite apsidrausti trumpesniam laikotarpiui nei trunka Jūsų nuoma */
3.3. Bendrovė draudžia tik asmenis, kurie poliso galiojimo laikotarpiu yra įrašyti Lietuvos gyventojų registre kaip gyvenantys arba apsistoję gyvenamojoje vietoje Lietuvoje, kuri tai taip pat nurodoma draudimo liudijime. /* t.y., turite būti LR pilietis arba pastoviai gyventi Lietuvoje */ (...)
(...)5 straipsnis.    Draudimo galiojimo vieta
Draudimas galioja visame pasaulyje (išskyrus Afganistaną, Baltarusiją, Kubą, Kongą, Iraną, Iraką, Dramblio Kaulo Krantą, Liberiją, Šiaurės Korėją, Birmą, Sudaną ir Zimbabvę). /*  Italijos tarp išimčių tikrai nėra */(...)"

Taigi, jei užsisakydami automobilį nuomai per Cartrawler, kartu nusipirkote ir kompensuojamąjį frančizės draudimą, be to esate LR pilietis arba bent jau gyvenate Lietuvoje, tuomet šis draudimas galioja ir Italijoje, ir Portugalijoje, ir bet kur kitur pasaulyje (žr. išimtis), nepriklausomai nuo nuomos kompanijos. Turėdami šį draudimą, galite drąsiai atsisakyti peršamo įsigyti vietoje. "Pas mus jis negalioja" yra tušti žodžiai, nes draudimas niekaip nėra pririštas prie konkrečios nuomos kompanijos tam, kad jis pas juos galiotų ar negaliotų. Tačiau jis tikrai galioja Jums, nes apdraudžia Jus ir žalos atveju išmoka bus daroma Jums.

Visgi, kyla klausimas, kodėl nuomos kompanijos visais būdais bando įpiršti savo draudimą? Todėl, kad tai yra papildomas uždarbis, štai kodėl. Ypač, kai nuoma labai trumpa ir už kelias dienas sumokate vos 30, nenuostabu, kad nuomos agentas bando padvigubinti ar net patrigubinti savo pajamas bent jau įsiūlydamas papildomas paslaugas ir draudimus. Ir jeigu Jūs ko nors nežinote, arba kuo nors abejojate, tuomet tampate potencialia jo auka.

Nebūkite auka. Žinokite ką turite, ką galite ir ko Jums reikia. Ko nereikia, taip pat turite žinoti. Tuomet Jūsų niekas nemaustys :)

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ar galima išsinuomoti automobilį neturint kreditinės kortelės?

Kokia mokėjimo kortelė tinka automobilio nuomai?

Ką reikia žinoti apie automobilio nuomą Italijoje?